Collegeprogramma 2014-2018

Algemene veiligheid en aanpak georganiseerde criminaliteit

Toekomstbeeld 2018

Dronten werkt in samenwerking met hulpverleningsdiensten, andere overheden en de samenleving aan behoud en bevordering van een veilige leefomgeving voor inwoners, bedrijven en instellingen. Deze collegeperiode wordt de aanpak van georganiseerde criminaliteit voortgezet, zonder de zogenaamde kleine criminaliteit te veronachtzamen. Samenwerking met inwoners wordt steeds belangrijker en versterking van de relevante netwerken krijgt prioriteit. Twintig procent van de inwoners van de gemeente Dronten is lid van Burgernet en werkt op deze manier samen met de gemeente aan het vergroten van de leefbaarheid in de eigen omgeving.

Samenwerking met andere gemeenten en partners op taakveld veiligheid

Toekomstbeeld 2018

In de oranje kolom (gemeenten) werken we in de regio Flevoland samen met de regio Gooi- en Vechtstreek aan de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Er wordt gewerkt op basis van een gezamenlijk organisatieplan bevolkingszorg (met als onderdelen: communicatie, acute bevolkingszorg, herstelzorg en informatie & ondersteuning). De samenwerking wordt ondersteund door een gemeenschappelijk bureau bevolkingszorg, dat nauw samenwerkt met de coördinerend gemeentesecretarissen in beide regio’s. In personele bezetting (bereikbaarheid en beschikbaarheid voor operationele omstandigheden) wordt waar mogelijk gezamenlijk voorzien door instelling van (regionale) piketdiensten. Dat geldt ook voor opleidingen. Mogelijk wordt samenwerking in de oranje kolom nog verder opgeschaald t/m veiligheidsregio Utrecht.

Voldoen aan de VTH-eisen en de verantwoordelijkheid toetsing voor constructies e.d. onderbrengen bij de aanvrager

Toekomstbeeld 2018

Dronten voldoet aan de nieuwe rijkskwaliteitseisen voor VTH (vergunningen, toezicht en handhaving) d.m.v. samenwerking. Dat kan door samenwerking binnen OFGV of via een netwerksamenwerking. De gemeente behoudt haar eigen verantwoordelijkheid voor het beleid en de uitvoering daarvan. Daarnaast is het in 2018 duidelijk of de verantwoordelijkheid voor het toetsen van constructies e.d. bij de aanvrager, bijvoorbeeld een aannemer en zijn verzekeraar, ontwikkelaar of particulier, kan worden neergelegd.