Wat wilden we bereiken?

Doelstellingen Kadernota 2016 (nieuw beleid) en Programmabegroting 2016

Nieuw beleid Kadernota 2016 en Programmabegroting 2016

Aanpak (georganiseerde) criminaliteit en toegenomen taken openbare orde en veiligheid

Om signalen te herkennen dat er sprake kan zijn van mensenhandel worden er trainingen en cursussen verzorgd voor sleutelpersonen van de afdelingen VHV, SZ en PZ. Daarnaast zal er een themadag worden georganiseerd rondom het thema georganiseerde criminaliteit en  Bevordering integriteits beoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob). Ook wordt momenteel bekeken hoe Dronten kan aansluiten bij het Damoclesbeleid teneinde een betere grond te hebben om drugspanden te sluiten. Om de raad goed te informeren zullen er informatieavonden voor de raadsleden (raadscommissie) worden georganiseerd.
De gemeente Dronten wil zich aansluiten bij het digitaal Opkopersregister. Het Digitaal Opkopersregister (DOR) is een hulpmiddel voor gemeenten en wijkteams om de handel van uit diefstal verkregen goederen via legale opkopers aan banden te leggen in het  Inkoop-register en verkoopregister tweedehands goederen.

Samenwerking veiligheid

Om veiligheid zoveel mogelijk integraal te benaderen neemt de gemeente Dronten deel aan integrale samenwerkingsverbanden zoals het Jeugd Interventie team (JIT) en het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Daarnaast zijn initiatieven zoals Burgernet, Waaks! en de integrale aanpak woninginbraken in gang gezet. De gemeente Dronten draagt jaarlijks bij aan het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) en Bureau Regionale Veiligheid Strategie (inclusief Burgernet beheer). Er worden thema avonden georganiseerd om inwoners van de gemeente te informeren over maatregelen tegen woninginbraken en over het project Waaks!

Radicalisering

Ten behoeve van ondersteuning van ouders van radicaliserende kinderen worden indien nodig
coachingstrajecten ingekocht. Een aantal interne en externe sleutelfiguren heeft in 2015 de driedaagse training Multicultureel Vakmanschap en Radicalisering gevolgd. Het is raadzaam deze cursus in 2016 door een tweede groep te laten volgen. Als onderdeel van de lokale aanpak radicalisering en extremisme wordt gedacht aan het inkopen van o.a. de Training Diamant voor (moslim) jongeren (om kritisch denken te bevorderen, om te gaan met interculturele conflicten en vaardigheden voor sociale participatie), de  Inbox, een reizende interactieve expositie die vooroordelen blootlegt door ervaringen van uitsluiting op te roepen en bespreekbaar te maken, of via peereducatie (kwesties van identiteit en religie bespreekbaar maken met inzet van leeftijdsgenoten) aan te kaarten.

Bestaande ontwikkelingen die doorlopen in 2016 vanuit de Programmabegroting 2016

Veiligheidsvraagstukken

De aanpak met betrekking tot woninginbraken wordt onverminderd voortgezet. In 2014 zijn drie adviseurs van Bouw- en Woningtoezicht tot preventie adviseurs voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) opgeleid. Slachtoffers van woninginbraken worden per 2015 in de gelegenheid gesteld een beroep te doen op een gratis PKVW advies.
De inzet van inwoners bij de lokale veiligheid is cruciaal. Burgernet wordt dan ook structureel gepromoot en in het vierde kwartaal van 2014 is gestart met het project Waaks! waarbij een beroep wordt gedaan op de ogen en oren van hondenbezitters. De volgende stap is het vergroten van de doelgroep van het project Waaks! naar wandelaars en joggers. Het Jeugd Interventieteam blijft inzetten op een groepsgerichte, preventieve en waar nodig repressieve aanpak van jongerenoverlast. De werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen Suydersee zet stevig in op een nóg veiliger winkelcentrum en het behalen van de derde ster (eind 2015).