Met genoegen bieden wij u de jaarstukken van de gemeente Dronten aan, van 2016.
Ter kennisname aan belangstellenden. Ter vaststelling aan de gemeenteraad.
College en raad hebben vele besluiten genomen waardoor werk in gang kon worden gezet en ambities worden waargemaakt. Ambities in lijn met ons collegeprogramma en op weg naar het realiseren van onze toekomstvisie, ‘De Kracht van Dronten’. Onze medewerkers hebben hier met passie en professionaliteit uitvoering aan gegeven.

Vitale samenleving

De Dronter Koers is de benaming van de werkwijze in het sociaal domein van de gemeente Dronten. Hierin werken vijf wijknetwerken van gidsen en andere professionals in het sociaal domein met elkaar samen. De transitie van het Sociaal Domein heeft in 2016 verder vorm gekregen, zoals de Dronter Koers ambieerde. De bijdrage die we als gemeente Dronten aan deze samenwerking bieden is in 2016 verder ontwikkeld en uitgebreid.

In onze ambities spreken we van een vitale samenleving waar gemeente en samenleving samen aan bijdragen. Een mooi voorbeeld hiervan is het besluit van de raad met betrekking tot de zwembaden. In vervolg op de visie op de drie gemeentelijke zwembaden is besloten een kleine nieuwbouw-variant van zwembad Overboord te onderzoeken. In een klankbordgroep zijn gebruikers vertegenwoordigd om tot een breed gedragen concept te komen. De buitenzwembaden in Biddinghuizen en Swifterbant blijven open Zowel ‘Dorpsbelangen Biddinghuizen’ als ‘Dorpsbelangen Swifterbant’ zijn nauw betrokken om hier invulling aan te geven.

Een vitale samenleving is in Dronten dichtbij, maar voor velen ver weg. De onveilige situatie in onder andere Syrië en Irak heeft geleid tot een grote stroom van vluchtelingen naar ons land. De gemeente Dronten heeft haar verantwoordelijkheid genomen door onze medewerking er aan te verlenen dat in het AZC Dronten 300 extra asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Duurzame ruimte

De inzet om Dronten te positioneren als een gemeente die ruimte biedt aan nieuwe woonmilieus en de zelfbewuste woonconsument, werpt zijn vruchten af. Nu de economie en woningmarkt aantrekt is Dronten er klaar voor, aan deze marktvraag te voldoen. het aantal inwoners groeit. We zien zowel in de nieuwbouw als bestaande markt een stijging van het aantal verkopen. In eerste instantie vooral in het starterssegment maar geleidelijk aan ook in het midden- en dure segment. Door de aantrekkende woningmarkt zijn de vooruitzichten van onze bouwgrond-exploitaties verbeterd.
Wonen in Dronten, is wonen in een duurzame gemeente. Een gemeente die inzet op duurzame vormen van energie, zoals wind- en zonne-energie. Een gemeente die meer energie opwekt dan verbruikt en waar dankzij het duurzaamheidsbeleid zonnepanelen voor de inwoners bereikbaar zijn. Een beleid dat eraan bijdraagt dat de woonomgeving door inwoners, bedrijven en gemeente duurzaamheidsmaatregelen konden worden gerealiseerd.

Moderne dienstverlening

Bij moderne gemeenten past een moderne dienstverlening. Een goede toegankelijkheid voor inwoners en ondernemers. Het doorontwikkelen van de digitale dienstverlening is daar onlosmakelijk mee verbonden. In 2016 zijn de Wmo-dossiers en de dossiers vanuit de Participatiewet (P-wet) gedigitaliseerd en via ons ‘zaak-systeem’ ontsloten voor de bevoegde medewerkers. Het is zaak dat de archieven voor hen efficiënt toegankelijk zijn en in het belang van de inwoners dat deze veilig zijn ontsloten. Het efficiënt ontsluiten van de milieudossiers is gecontinueerd en er is een verkenning gestart op hoe dit ook met bouwdossiers kan plaatsvinden.

In deze jaarrekening zijn de vele inspanningen in cijfers en prestaties weergegeven.

College van B&W
9 mei 2017