Veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd
683 Veiligheid, jeugdreclassering en opvang Jeugd
Veilig Thuis en crisis
In 2016 is regionaal ingezet op doorontwikkeling van Veilig Thuis Flevoland en herstel van de crisisopvangcapaciteit. De gemeente Dronten heeft voor de crisisopvang extra middelen beschikbaar gesteld en heeft daarnaast vanwege gebrek aan doorstroom in de crisis gebruik gemaakt van crisishulp bij een lokale aanbieder.
Het aantal meldingen vanuit Dronten bij Veilig Thuis (t/m september), is 241. Het aantal onderzoeken (t/m september) is 37. Het aantal jongeren in Dronten is 9% van het aantal Flevolandse jongeren en het aantal meldingen is 7% van het Flevolandse totaal. Het aantal onderzoeken is 6,5% van het totaal.
Jeugdreclassering en jeugdbescherming
Het regionaal beleid is dat het aantal maatregelen jeugdbescherming en jeugdreclassering afneemt en de jeugdhulp in het vrijwillig kader toeneemt. In 2016 (t/m september) is regionaal ook een afname geconstateerd maar dit geldt niet voor Dronten. Het aantal onder toezicht stellingen en jeugdreclassering is in Dronten beperkt en relatief laag (6,3%) het aantal voogdijmaatregelen is echter relatief heel hoog (17,5%). De oorzaak hiervan is dat in Dronten veel voorzieningen in de vorm van gezinshuizen en pleeggezinnen zijn en dat voogdij in Dronten plaatst vanuit andere gemeenten en regio's (woonplaatsbeginsel). Voor de kosten van voogdij heeft de gemeente Dronten het rijk gevraagd om compensatie. In de meicirculaire 2017 wordt het effect van de compensatie zichtbaar.