120  Brandweer en rampenbestrijding

Officier van Dienst bevolkingszorg

In 2016 zijn er twee nieuwe Officieren van Dienst bevolkingszorg (OVD-bz) bij de gemeente aangesteld. De Officier van Dienst bevolkingszorg (OVD-bz) is de eerste persoon van de gemeente die bij een calamiteit of crisis wordt gealarmeerd. De OVD-bz is in 2016 eenmaal gealarmeerd voor een ernstig verkeersongeval (GRIP 1/ ongeval Oldebroekerweg te Biddinghuizen) en vier keer geïnformeerd voor een middelbrand. Voorts is de OVD-bz betrokken geweest bij de problematiek van de vogelgriep aan de Alikruikweg te Biddinghuizen en is de OVD-bz tweemaal betrokken geweest bij een incident met benzine in het riool.

Gemeentelijk Beleidsteam

De jaarlijkse bestuurlijke oefening voor het Gemeentelijk Beleidsteam is in juni 2016 gehouden. Thema van dit jaar is “zijn we ervan en zo ja, wat betekent dat”. Ingezoomd is met name op de rol van het Gemeentelijk Beleidsteam. Voorts is er een onaangekondigde systeemoefening gehouden door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Met de systeemoefening wordt o.a. getest of de verschillende crisisstaven op tijd zijn opkomen. De oefening (groot verkeersongeval nabij de Ketelbrug) is gestart in de gemeente Noordoostpolder. Vanwege de uitstralingseffecten naar onze gemeente is Dronten ook bij de oefening betrokken. Doordat er meerdere gemeenten bij hetzelfde ongeval betrokken waren, is er uiteindelijk opgeschaald naar GRIP 4. Bij GRIP 4 komt er een Regionaal Beleidsteam bijeen in Lelystad. Onze gemeente is daarin vertegenwoordigd door de burgemeester.

Evenementen

Voor de begeleiding van de grote evenementen is in 2016 een piketregeling vastgesteld. Hierdoor kan tijdens deze evenementen worden teruggevallen op de bereikbaarheid en beschikbaarheid van medewerkers met een crisisfunctie. De piketregeling heeft betrekking op Lowlands, Defqon, Meerpaaldagen en de Opwekking. De evenementen zijn goed verlopen waardoor er geen gebruik van de piketregeling is gemaakt.

Vakgroep Acute Bevolkingszorg

Regionaal is Dronten vertegenwoordigd in de vakgroep Acute Bevolkingszorg. Op 1 december 2016 is er een themabijeenkomst georganiseerd voor alle functionarissen die een rol hebben bij Acute Bevolkingszorg (opvang en verzorging) in de Veiligheidsregio’s Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Tijdens deze bijeenkomst is met name stil gestaan bij het gasincident op Urk en de gevolgen daarvan voor de gemeentelijke organisatie.

Wet Tijdelijk Huisverbod

De Wet Tijdelijk Huisverbod geeft de burgemeester de bevoegdheid een (vermoedelijke) pleger van huiselijk geweld tijdelijk (minimaal 10 en maximaal 28 dagen) een verbod op te leggen om zijn of haar woning te betreden. In deze periode mag ook geen contact met de partner en/ of kinderen worden opgenomen en wordt een hulpverleningsplan opgesteld. Tevens wordt gestart met (vrijwillige) hulpverlening. Deze maatregel is bedoeld om in een noodsituatie een afkoelingsperiode in te lassen en zo verdere escalatie te voorkomen. Daarnaast is deze periode bedoeld om de hulpverlening in gang te zetten. In 2016 is 8 keer de procedure om een huisverbod opgestart. In 6 gevallen heeft dit geleid tot een daadwerkelijk huisverbod.

Brandweer Flevoland in relatie tot Lelystad Airport

Op 29 juni 2016 is de intentie uitgesproken dat Brandweer Flevoland gaat samenwerken met Lelystad Airport. Deze samenwerking biedt zowel Brandweer Flevoland als Lelystad Airport de kans efficiënt mensen en middelen in te zetten en zich voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen. Omdat de brandweer nog altijd in een fase van afspraken en onderhandeling zit, kan zij nog geen financiële consequenties noemen. Begin 2017 ontvangt u hierover een nader raadsvoorstel.