721  Afvalverwijdering en -verwerking

In juni 2016 heeft uw raad het gemeentelijk Afvalbeleidsplan 2016 - 2021 vastgesteld met de daarbij uitgesproken ambities m.b.t. duurzaamheid, het voorkomen van afval, het inzamelen van grondstoffen en de daartoe in te zetten middelen. Maar ook welke resultaten beoogd zijn te bereiken. De belangrijkste stap in de uitvoering van het plan zal in 2017 zijn het via "anders naar omgekeerd" inzamelen.
In oktober 2016 is de eerste stap gezet: het in een lagere frequentie (4-wekelijks in plaats van 2-wekelijks) inzamelen van restafval om de inwoners te stimuleren het afval beter te scheiden. In enkele situaties wordt, daar waar nodig, (tijdelijk) maatwerk geleverd (hoogbouw en gezinnen met veel medisch afval).
Tevens is de inzamelfrequentie van PMD in het buitengebied verhoogd naar 2-wekelijks en hebben we besloten vanaf april 2017 ook GFT in het buitengebied te gaan inzamelen.
De eerste resultaten van de gewijzigde inzamelfrequentie overtreffen de verwachtingen: de hoeveelheid restafval is in het laatste kwartaal sterk afgenomen tot ca. 125 kg per inwoner (was ca. 190 kg in 2015) en op diverse fracties worden betere scheidingsresultaten geboekt. Ook de financiële verwachtingen worden waargemaakt.
De voorbereidingen voor stap 2, de invoering van het omgekeerd inzamelen (inzamelen restafval via ondergrondse containers), zijn gestart. Het grote voordeel voor onze inwoners is dat je dan 24 uur per dag, de week rond, de mogelijkheid hebt om jezelf van restafval te ontdoen. Een snelle invoering daarvan is daarom gewenst.
Inmiddels zijn door ons de processtappen benoemd en de richtlijnen voor keuze van de plaatsing van de ondergrondse containers vastgesteld.
We gaan in 2017 in gesprek met de inwoners om te komen tot een gedragen locatieplan en definitieve keuzes waar de containers zullen worden geplaatst.
Gesterkt door de positieve inzet van onze inwoners zijn wij in de verwachting dat de aangescherpte landelijke doelstelling om in 2020 een afvalscheidingspercentage te realiseren van minimaal 75% met daarbij maximaal 100 kg restafval per inwoner, zal worden gehaald.
Voor ons is daarbij de uitdaging om de kosten van deze nieuwe manier van grondstofinzameling binnen de huidige afval begrotingsruimte op te vangen.

Al deze acties staan ten dienste van de circulaire Economie (van afval naar grondstof).