Participatiebudget
623 Participatiebudget
In 2016 is een projectplan opgesteld met als doel om de verschillende activiteiten in samenhang op te pakken die in de actualisatie van het beleidsplan 2016 zijn genoemd. Er zijn 5 bouwstenen benoemd.
Vanuit de bouwsteen Transformatie gericht op werk is met name ingezet op de trajecten gericht op een soepele overgang van kwetsbare jongeren drempelloos naar werk, doorontwikkeling van het lokale en regionale werkgeversbenadering, de oprichting van het platform Werk en inzet gericht op een nauwere samenwerking met werkgevers in de vorm van een coöperatieve samenwerking.
In 2016 zijn 87 mensen aan een werkplek geholpen middels het lokale werkgeverscontactteam. Van deze 87 mensen die uitgestroomd zijn, hebben 20 mensen een garantiebaanindicatie. De aanbesteding kantinewerkzaamheden zijn in 2016 gegund aan IMpact; 6 mensen met een indicatie (4 WSW-ers en 2 mensen met een participatiewet-uitkering) zijn aan het werk geholpen. Tevens stond 2016 in het teken van de meerjarenafspraak met Van der Staay Foodgroup / Freshcare; er is een convenant De Werkplek overeengekomen voor 20 werkplekken (productie en schoonmaak) op de nieuwe vestiging van Freshcare voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er heeft een training gericht op 50+ werkzoekenden plaatsgevonden. Doel was het bijbrengen van sollicitatieskilss en netwerken. Van de 13 deelnemers hadden 6 werkzoekenden een participatiewet-uitkering. 5 van deze 6 werkzoekenden heeft binnen een half jaar na de training een werkplek gevonden. In 2016 heeft een eerste verkenning plaatsgevonden met meerdere werkgevers naar een coöperatieve samenwerking om zo werkgevers meer aan zet te krijgen en een extra uitstroommogelijkheid te creëren voor werkzoekenden; op dit moment hebben tien werkgevers hebben aangegeven om samen met de gemeente te onderzoeken in 2017 op welke wijze dit vorm gegeven kan worden. De afspraken van het Regionaal werkbedrijf Flevoland (RWF) om in de jaren 2015 en 2016 400 garantiebanen te creëren liggen goed op koers. In Flevoland zijn er tot en met het derde kwartaal van 2016 al 435 extra banen bij gekomen. De ambitie om in Flevoland 400 extra banen te realiseren lijkt daarmee goed haalbaar. De samenwerking in het RWF is goed op dreef. Er zijn diverse gezamenlijke regionale acties opgepakt. De gemeente Dronten heeft samen met het UWV een training gericht op werkzoekenden met een indicatie opgezet. In 6 bijeenkomsten werden werkzoekenden sollicitatieskills en werknemersvaardigheden (inclusief social media) bijgebracht. Van de 9 werkzoekenden hadden 5 een participatiewet-uitkering en 4 een Wajong-uitkering. 5 werkzoekenden hebben een baan gevonden (waarvan 4 met een participatiewet-uitkering) en 2 mensen zijn in (vergevorderde) procedure voor een baan. De website www.flevolandwerkt.info is gerealiseerd, er is ingezet op sectorgerichte aanpak garantiebanen, er loopt een regionale aanvraag voor subsidie voor een onderzoek naar de mogelijkheden om de regionale aanpak te verbreden (o.a. oppakken brede doelgroep) en er zijn meerdere bijeenkomsten voor de uitvoering geweest met als doel opleiding/ontwikkeling en kennisdeling van plaatsen van mensen met een indicatie. De gemeente Dronten heeft zelf als organisatie in 2016 5 werkzoekenden met een participatiewet-uitkering met een indicatie en één Wajonger een werkplek geboden op diverse afdelingen (o.a. communicatie, KCC, afvalinzameling, secretariaat).
In 2016 is naast de reguliere/huidige werkgeversbenadering hard gewerkt aan de oprichting van het gezamenlijk platform werk. De gemeenteraden van Dronten en Kampen hebben in resp. mei en juni 2016 ingestemd met het oprichten van het netwerkplatform. Het samenwerken op het terrein van werk is de eerste fase van de samenwerking. In de tweede fase zal gestreefd worden naar werken vanuit minder locaties en onderzocht worden of samenwerken op meerder taken mogelijk is. Ook wordt onderzocht of bedrijfsonderdelen van IMpact in PPS-constructies kunnen worden ondergebracht. Met deze samenwerking hebben de gemeenten een antwoord op de gecombineerde opgave die beide gemeenten hebben om meer mensen en nieuwe doelgroepen naar werk te helpen met fors minder budget. Na een selectieprocedure is op 1 oktober dhr. Post gestart in deze functie. Na een periode van kwartier maken gaat op 1 januari 2017 het Netwerkplatform van start. Het doel van de samenwerking is om op een efficiëntere wijze de inwoners van beide gemeenten die nu geen betaalde arbeid verrichten, te begeleiden naar betaald werk bij reguliere werkgevers. Door de samenwerking ontstaat een schaalgrootte waardoor met meer slagkracht gewerkt gaat worden. We gaan dit bereiken door de werkgeversbenadering als één organisatie op te pakken. We behouden de goede ervaringen die er zijn en bouwen die verder uit. Door een duidelijke taakverdeling en werkafspraken kunnen we meer werkgevers op een hoger niveau bedienen. Het doel is om meer leerwerkplekken en betaalde arbeidsplaatsen te creëren, die geschikt zijn voor kandidaten die nu nog een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
De bouwsteen Informatievoorziening participatiewet is o.a gericht op het transparant maken van werkzoekenden voor werkgevers en registratie van werkgeverscontacten in WBS. Via de website Dronten.zoektcollega.nl zijn sinds oktober de werkzoekenden transparant gemaakt. Werkgevers kunnen zelf naar (geanonimiseerde) kandidaten voor hun vacatures op zoek op deze website. Daarnaast is het werkgeverscontactteam gaan werken met WBS; een systeem waar de werkgeverscontacten in geregistreerd kunnen gaan worden en vacatures lokaal en regionaal kunnen worden gedeeld.
De bouwsteen Nieuwe trajecten gericht op werk zet in op nieuwe trajecten om mensen nog beter naar werk te begeleiden. Zo hebben de pilot traject aanpak statushouders naar werk en het traject 'Dronten beweegt naar werk plaatsgevonden. Ten aanzien van de pilot "statushouders" is in april is een eerste groep gestart met het taal-werk traject bij IMpact van zes maanden. Gedurende deze periode is één persoon uitgestroomd naar werk, zijn vier mensen gestart op een werkervaringsplek en is één persoon begeleid naar het starten van een studie. Drie trajecten zijn tussentijds stop gezet en voor de overige 6 personen loopt het traject door. In november is een tweede groep statushouders gestart. De ervaring tot nu toe van de consulenten is dat er grote verschillen zitten in taalvaardigheid, leerbaarheid in het algemeen en de belastbaarheid van de deelnemende statushouders. Voor 2017 willen we zelf de groep statushouders, die zich snel lijken te ontwikkelen, voorbereiden op de arbeidsmarkt. In groepssessies wordt dan o.a. gewerkt aan de cv, de verwachtingen en wensen waarna mensen snel aan werkgevers worden voorgesteld. Voor de groep statushouders waarvan de inschatting is dat er meer tijd nodig is om aan het werk te kunnen, blijven we het taal-werk traject inzetten bij IMpact. Om goed te kunnen bepalen welk maatwerk nodig is, bespreken Vluchtelingenwerk en Sociale Zaken de haalbaarheid van het idee om gezamenlijk een intake te organiseren met als doel om een gezamenlijk plan per statushouder op te stellen. Voor de bekostiging van de taal-werk trajecten bij IMpact worden eerst de resterende middelen voor de pilot ingezet. Als deze middelen uitgeput zijn, bekijken we of er vanuit de extra middelen vanuit het Rijk voor statushouders trajecten kunnen worden ingekocht.
Ten aanzien van de pilot "Dronten beweegt naar werk" is een groep WWB-ers uit het team sociale activering aangemeld voor een traject van 18 weken. Doel was mensen te activeren naar werk. Elke week werden de deelnemers 2 dagdelen per week begeleidt, gericht op bewegen en gezonder leven met als doel mensen in beweging te krijgen en de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen bij voorkeur door betaald werk. Onderdelen van het traject waren o.a. personal training, bewegen (fietsen, wandelen, sport en spel) workshops solliciteren, workshops voeding, workshops stijladvies en begeleiding in het kader van solliciteren. Gedurende het traject zijn er 3 deelnemers die werk hebben gevonden. Drie deelnemers hebben op dit moment meerdere (open) sollicitaties lopen. Bij twee allochtone WWB-ers is het taalniveau fors toegenomen en wordt gezocht naar vrijwilligerswerk. Iedereen heeft persoonlijke vorderingen gemaakt en het zelfvertrouwen is toegenomen. De pilot wordt in januari 2017 afgerond. Op dit wordt bekeken hoe een tweede pilot kan worden gestart in het voorjaar van 2017.
De vierde bouwsteen heeft ingezet op projecten voor een Efficiënte inzet van de middelen met het doel om de tekorten die de komende jaren ontstaan op de Participatiewet terug te dringen. In 2016 is nagegaan op welke wijze de tekorten kunnen worden teruggedrongen. Er heeft in oktober een raadspecial plaatsgevonden en begin 2017 zal de raad een voorstel ter zake ontvangen.