614  Gemeentelijk minimabeleid

Minimabeleid

Het gemeentelijk minimabeleid dat in 2015 is vastgesteld is in 2015 en 2016 geïmplementeerd. De activiteiten van de bouwsteen Preventie uit het armoedebeleid zijn eind 2015 in een plan van aanpak beschreven. Het plan van aanpak is samengesteld in overleg met maatschappelijke partijen. Inmiddels zijn de activiteiten uit dit plan opgestart. Zo zijn er projecten gestart door MDF en Huis voor Taal en is ingezet op preventie onder ZZP i.s.m. ZLF. Daarnaast is er contact met scholen om projecten te subsidiëren die zich richten op het voorkomen van armoede en schulden.
De bouwsteen Vroegsignalering zet enerzijds in op een training vroegsignalering voor professionals en vrijwilligers. De training gaat in op o.a. hoe herken je in een vroeg stadium armoede en hoe pak je dit aan. Er zijn in de tweede helft van 2016 circa 70 vrijwilligers opgeleid en in het eerste kwartaal van 2017 volgen circa 70 professionals uit de 5 wijknetwerken van de Dronter Koers de iets uitgebreide training vroegsignalering. In 2017 wordt voor iedereen terugkomdagen georganiseerd om vroegsignalering nog beter te borgen in de haarvaten van de maatschappij. Anderzijds zet de gemeente in op vroegsignalering door monitoring van onverzekerde cliënten (zorgverzekering) en cliënten met een betalingsachterstand. Deze lijsten worden onder de aandacht gebracht bij de gidsen Dronten Koers die dit meenemen in de voortgangsgesprekken met de cliënten.
In het kader van de bouwsteen Vangnetten heeft een training Minimaregelingen plaatsgevonden voor het maatschappelijk middenveld waarbij 30 organisaties/vrijwilligers de training inmiddels hebben gevolgd. Het doel van de training is dat de mensen die het volgen beter kunnen inschatten wanneer iemand in aanmerking kan komen voor een van de minimaregelingen van de gemeente en beter uitleg daarover kan geven. Daarnaast is een folder ontwikkeld met uitleg over de minimaregelingen die inmiddels breed is verspreid. In 2017 zal deze training worden herhaald.
De bouwsteen vrijwilligersinitiatief is vormgegeven door 'Het beste idee van Dronten'. Er hebben 2 subsidietenders in 2016 plaatsgevonden. Over de eerste subsidietender die in het eerste kwartaal 2016 heeft plaatsgevonden bent u al geïnformeerd; 6 ideeën hebben uiteindelijk gewonnen. Voor de tweede subsidietender van 2016 zijn er 16 interessante ideeën ingediend door inwoners en organisaties. In januari 2017 vindt de beoordeling plaats door een speciale jury, bestaande uit de jonge vrijwilliger van het jaar 2016, een afgevaardigde van het OBD en van de Rabobank en een ambtenaar van gemeente Dronten. Na een positieve beoordeling van een selecte groep van winnaars vindt de definitieve toekenning plaats via een subsidiebeschikking. De winnaars gaan uiterlijk drie maanden na toekenning van de subsidie van start met hun initiatief en hebben de verplichting een korte, inhoudelijke evaluatie van het initiatief in te dienen.
De Collectieve zorgverzekering is eind 2015 geïmplementeerd. Begin 2016 hadden 720 mensen zich aangemeld bij de nieuwe collectieve zorgverzekering De Friesland. De actuele stand eind 2016 voor de collectieve zorgverzekering 2017 is 733.
Het jaar 2016 is het jaar van de invoering van de Pas van Dronten (voorheen Brede Pas). Begin 2016 heeft de aanbesteding plaatsgevonden en in het tweede en derde kwartaal is hard gewerkt aan de invoering van de Pas voor alle inwoners per september 2016. Op 31 december 2016 ontvingen alle bij de gemeente bekende minima een brief met een code voor het tegoed in het kader van de toegankelijkheidsbijdrage. Met deze code wordt het tegoed geactiveerd op de pas van Dronten waarmee culturele en sportieve activiteiten kunnen worden betaald.

Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland

Kortere wachtlijsten Algemeen Maatschappelijk Werk

In 2016 dreigde er een wachtlijst bij MDF te ontstaan bij de uitvoering van de verzoeken om ondersteuning. Om de wachtlijst onder controle te houden is een extra financiële bijdrage aan MDF toegekend. Mede door de extra bijdrage wordt escalatie van problematiek en inzet van duurdere hulp voorkomen.