310Handel en ambacht

Ontwikkeling Flevo Funfields

Het gebied Flevo Funfields aan de oostkant van Dronten is in 2016 beter op de kaart gezet. Kwaliteit en samenwerking zijn begrippen die voorop staan bij de (verdere) ontwikkeling van dit gebied. Samen met de provincie is het Gebiedsprogramma 'Gebiedsagenda Dronten' opgesteld. Hierin is Flevo Funfields als speerpuntgebied benoemd voor integrale gebiedsontwikkeling. Ook is in het kader van het provinciaal programma Nieuwe Natuur een projectvoorstel voor dit gebied ingediend. Geinventariseerd is welke mogelijkheden er zijn om grondmobiliteit op gang te brengen. Dit alles ter versterking van de agrarische- en de recreatieve structuur en realisatie van nieuwe natuur. Begin 2017 wordt hiervoor een gezamenlijk actieplan opgesteld. In 2016 is voor de tweede maal het gratis event Flevo Funfields georganiseerd. De Bremerbaai werd in het voorjaar opgeleverd en in gebruik genomen. Vele recreanten hebben dit nieuwe strand tijdens zomerse dagen en het Bremerbaaifestival ontdekt. Hiermee is een verbinding tot stand gekomen tussen water en het achterliggend land. De Coöperatie Gastvrije Randmeren, welke tot doel heeft gebiedsontwikkeling, gebiedspositionering, beheer en onderhoud en (recreatie)ontwikkeling is hierbij nauw betrokken geweest. Met verschillende partners, zowel ondernemers als overheden, wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om een kabelbaan te realiseren als verbinding tussen het nieuwe- en het oude land. Om de beleefbaarheid van het gebied te vergroten wordt onderzocht welke plaatsen het best geschikt zijn als pleisterplaats of als toeristisch overstappunt. In de gebiedsagenda, welke eind 2016 tot stand is gekomen tussen de provincie en de gemeente, staan o.a. onderwerpen als de kabelbaan en de pleisterplaatsen opgenomen. In 2017 wordt hier een actieplan voor opgesteld. Denkbaar is dat er een combinatie van een landschapskunstwerk/iconische pleisterplaats ontstaat. Tot slot is in 2016 de marketing rondom het fietsknooppunten netwerk in samenwerking met partners tot stand gekomen.

Programma Actieplan centrum

In 2016 is nadat de raad de kaders had vastgesteld in januari, de planvorming voor de aanpassing van het Meerpaalplein afgerond. Kort na de jaarwisseling 2016/2017 start de uitvoering. Het totale resterende budget van 2015 en 2016 voor het Actieplan Centrum is gereserveerd voor het Meerpaalplein. De realisatie van public Wifi voor het centrum van Dronten is daarmee in 2016 niet tot stand gekomen. In de loop van 2016 is het ondernemersfonds voor het centrum goed op gang gekomen. De stichting Does ontvangt de bijdrage van alle ondernemers in het centrum via de reclamebelasting die de gemeente int en weer doorsluist naar de stichting. De grootste vastgoedeigenaar betaald ook een jaarlijkse bijdrage aan de stichting en heeft een zetel in het bestuur van de stichting. Voor de professionaliseringsslag is bij de stichting DOES een part-time centrummanager aangetrokken.
De planvorming voor de aanpassingen aan De Helling en De Noord (tussen de Helling en de Oeverwal) zijn in 2016 nog niet opgepakt mede in verband met de vertraging van de bouw van de laatste appartementengebouwen in het gebied. De facelift van parkeerterrein Steenbergen is in 2016 opgeleverd.
Het voorontwerp bestemmingsplan Centrum is in 2016 in procedure genomen met het vooroverleg en de ter visie legging voor inspraak. De vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad is voorzien in 2017.

Vliegveld Lelystad Airport

De doorgroei tot tweede luchthaven van het land wordt gefaseerd uitgevoerd. In de gebiedsagenda die wij in 2016 met de provincie Flevoland hebben opgesteld is het dit project verankerd. Samen met de provincie willen we ons inzetten om de kansen die de luchthaven voor Dronten biedt te benoemen en te stimuleren. Het gaat om de werkgelegenheid die de luchthaven ter plaatse en in de omliggende omgeving teweeg kan brengen. Wij zullen deelnemen aan de Luchthaventafel. In het reguliere overleg met het bedrijfsleven besteden we ook aandacht voor de kansen die het vliegveld voor lokale ondernemers kan bieden.

Ontwikkeling overslaghaven Lelystad - Flevokust

Voor Lelystad staat een buitendijkse, multimodale containerterminal en overslaghaven met een "nat" binnendijks bedrijventerrein in de planning. De eerste aanzet is inmiddels gegeven.
In de Gebiedsagenda die we met de provincie Flevoland hebben opgesteld is dit project bewust opgenomen omdat het kansen biedt voor Drontense bedrijven. Flevokust biedt als agro-hub nieuwe kansen voor de grote agrarische sector in de regio en dus ook in Dronten.

Regio Zwolle

De regio Zwolle doet het economisch gezien goed. Uit de monitor over 2016 blijkt dat de regio bovengemiddeld blijft presteren. Inmiddels is ook de gemeente Elburg tot de Regio toegetreden, het aantal deelnemende gemeenten bedraagt nu 20. Op het gebied van Agro&Food dragen we nadrukkelijk bestuurlijk en ambtelijk ons steentje bij. Ook de Aeres Hogeschool participeert actief in deze regionale samenwerking.
In 2016 zijn er verschillende bijeenkomsten geweest, onder meer op het gebied van Agro&Food. De samenwerking is verder verstevigd en er is meer inhoud aan de verschillende thema's gegeven.

Sociaal Economische Agenda (SEA)

In 2016 is samen met onze partners hard gewerkt aan een update van de Sociaal Economische Visie. Het proces past bij de manier waarop we samen met ondernemers, onderwijs en kennisinstellingen willen werken. De visie zal in het voorjaar van 2017 aan de raad worden voorgelegd.
In de economische visie gaat het er om dat de kansen die de samenleving biedt benut worden voor een concurrerend en onderscheidend vestigingsklimaat met meer werkgelegenheid, diverse en veilige bedrijventerreinen en een op samenwerking gerichte overheid. Als speerpunten zijn de verdere ontwikkeling van Agrofood en Vrijetijdseconomie benoemd.

In 2016 is het Ondernemerspunt in de Meerpaal van start gegaan. In het ondernemerspunt werken ondernemers, overheid en onderwijs samen ten dienste van de Dronter ondernemer. Met een compleet aanbod aan kennis van (oud-) ondernemers en specialisten, een ontmoetingsplek voor ondernemers en een te starten onderzoeks- en stagebureau ondersteunt het ondernemerspunt Dronten de ondernemer bij het vergroten van het zakelijke succes.
Vanuit de SEA groep Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt zoekt een drietal onderwijsinstellingen gezamenlijk naar een modus om uitvoering te geven aan de in het voorjaar gesloten intentieovereenkomst. De overige onderwijsinstellingen willen aangehaakt blijven en volgen de ontwikkelingen op de voet. De verwachting is dat hier in 2017 meer duidelijkheid over komt. De revitalisering van het bedrijventerrein Spelwijk in Swifterbant is uitgevoerd en opgeleverd. Bij dit project is samengewerkt met de ondernemers van de SEA groep Bedrijventerreinen en de ondernemers van Spelwijk. Het gewenste vliegwieleffect is merkbaar aan de acties (renoveren, opknappen en verduurzamen) van de ondernemers op hun eigen terreinen en aan de gebouwen. Het ontmoeten, leren en inspireren van ondernemers, onderwijs en overheid heeft ook in 2016 veelvuldig plaatsgevonden. Hiervoor zijn de Buren ontmoeten Buren, Ondernemersacademie avonden en inspiratiesessies goede voorbeelden. Tijdens deze momenten merken we dat de onderlinge afstand tussen de partners kleiner wordt en het netwerk sterker en groter wordt. Binnen de SEA kerngroep Dynamiek in de Landbouw zijn nieuwe ideeën ontstaan zoals de Biohub Dronten waar nagedacht wordt over het vermarkten van restwaarde uit de agrarische sector en de profilering van Dronten als agrarische gemeente met het meeste biologische bedrijven. Uiteraard is er ook volop aandacht voor de profilering van de gangbare landbouw. We verwijzen hierbij naar hetgeen is opgenomen over de Agrarische Sector

Ten aanzien van de arbeidsparticipatie merken we op dat de samenwerking plaatsvindt in De Werkplek. Bij het structurele overleg met de Ondernemersvereniging is het een regelmatig bespreek/ afstemmings-vraagstuk. De SEA-groep Wervingskracht is - in afwachting van een definitieve vormgeving van de adviesgroep promotie Dronten – niet actief.

Agrarische sector

Voor de (inter)nationale agro en food sector is de gemeente Dronten een daadkrachtige en kansrijke regio vanwege de dynamiek die de omgeving uitstraalt. Ondernemers, onderwijs en onderzoek werken goed samen aan innovaties en stimuleren elkaar daarin. De marketing van de Landbouw in zijn algemeenheid en het bedrijventerrein De Poort van Dronten specifiek is in 2016 vastgelegd in de notitie "Agro-Food fields, de innovatiepolder van Europa". In het plan zijn mondiale trends vertaald naar regionale kansen met daarin specifiek de kansen voor Dronten. Voor de uitvoering is samenwerking gezocht met strategische partners en ambassadeurs van het innovatiecluster Agri en Food van de Regio Zwolle, de Aeres Hogeschool en het bedrijfsleven.

Wijland

In de Gebiedsagenda die wij samen met de provincie Flevoland hebben opgesteld is ook het Wijland als programma opgenomen.
Onze gezamenlijke opgave is om het kennislandschap de inspirerende en uitdagende leeromgeving te laten zijn. De kern van de opgave is het versterken van de samenhang in het gebied en het leggen van nieuwe verbindingen binnen het gebied en de omgeving. Door de samenhang in en tussen de onderwijslocaties aan de drieslag en de Wisentweg te versterken en deze gebieden beter met elkaar te verbinden krijgt het gebied als kennislandschap profiel en identiteit.
Begin 2017 zal er een concreet actieplan opgesteld worden. We zien hier ook een heel nadrukkelijke koppeling met de Floriade die in 2022 in Flevoland gehouden wordt. Het kenniscentrum rond de Hogeschool biedt goeie mogelijkheden om aan te haken op de Floriade-ontwikkeling.

Winkelcentra

In de Sociaal Economische Visie geven wij aan dat levendige dorpscentra van belang zijn voor de lokale economie, maar ook voor een duurzame leefomgeving voor de inwoners. Als ambitie hebben we opgenomen dat we samen met de ondernemers een plan van aanpak opstellen voor toekomstbestendige winkelcentra.

MKB-monitor

Eind 2016 is het rapport uitgekomen van de MKB-vriendelijkste gemeente. Hier staan voor Dronten aanbevelingen in om nog beter tegemoet te komen aan de wensen van het bedrijfsleven. We gaan hier een actieagenda voor opstellen dat samen met het bedrijfsleven inhoud zal krijgen. Er liggen raakvlakken met de ontwikkeling van onze organisatie en het Programma Dienstverlening.