Wat wilden we bereiken?

Doelstellingen Kadernota 2016 (nieuw beleid) en Programmabegroting 2016

Nieuw beleid Kadernota 2016 en Programmabegroting 2016

Bijdrage programmabureau wind Flevoland (5 jaar a € 90.000 per jaar)

In samenwerking met de gemeente Zeewolde is een subsidieaanvraag ingediend voor het verkrijgen van EFRO-subsidie voor het instellen van een projectbureau Wind, dat vanaf 2016 operationeel dient te zijn. Het projectbureau zal de gemeenten Dronten en Zeewolde ondersteunen bij het daadwerkelijk realiseren van de windparken. Ook deze gemeente dragen een dergelijke bijdrage bij aan het projectbureau. De taken van het projectbureau zijn o.a.:

  • Het zorgdragen voor het opstellen van de benodigde overeenkomsten, onderzoeken, vergunningen e.d.;
  • Het opstellen van een gezamenlijke strategie en het (mede)voeren van de onderhandelingen met de initiatiefnemers;
  • Het samen met de initiatiefnemers en de gemeenschap uitwerken van participatievoorstellen zoals windfondsen ter vergroting van de acceptatie en het draagvlak voor windenergie;
  • Meedenken, coördineren en uitvoering geven aan de externe communicatie rondom de afzonderlijke windparken en ook project overstijgend;
  • Vanuit de belangen van de gemeenten/provincie meedenken en sparren bij het opstellen van de Rijksinpassingsplannen en het uitvoeren van de daaruit voortkomende acties.

Kennis en ervaring van het projectbureau:

  • Het vanuit kennis en ervaring adviseren van de gemeenten bij het realiseren van de beoogde windparken;
  • Het inbrengen van de juridische kennis en ervaring op het gebied van privaatrecht;
  • Het inbrengen van kennis en ervaring met betrekking tot omgevingsvergunningen en bijbehorend onderzoek, inclusief project-MER.

Het projectbureau wordt ingesteld voor 5 jaar, te beginnen op 1 januari 2016 tot 31 december 2020.

Bestaande ontwikkelingen die doorlopen in 2016 vanuit de Programmabegroting 2016

Afvalinzameling en reiniging

De landelijke doelstellingen voor scheiding van afval en hergebruik van grondstoffen zijn aangescherpt; het afvalscheidingspercentage van 65% in 2015 is opgetrokken naar 75% in 2020. Om deze doelstelling te realiseren is een trendbreuk nodig in zowel de wijze van inzamelen - door introductie van nieuwe inzamelconcepten -  als het bewustmaken van de burger om het afval beter te scheiden en daarmee te komen tot een maximaal hergebruik van waardevolle grondstoffen. Daarnaast kan het inbouwen van prikkels een goede ondersteuning zijn om de nieuwe doelstelling te realiseren.
In 2015 wordt onderliggend beleid geformuleerd en vindt oriëntatie plaats op de te maken keuzes voor nieuwe inzamelconcepten. Vervolgens zal In 2016 een start worden gemaakt met de invoering van de nieuwe inzamelconcepten, ondersteund door een gerichte communicatie met de inwoners.
Realiseren van de trendbreuk vergt investeringskosten in de inzamel infrastructuur maar zal ook baten kennen in lagere verwerkingskosten en opbrengsten van diverse fracties. De kosten worden verrekend in de afvalstoffenheffing inclusief de daarbij behorende voorziening
De in 2015 ingevoerde afvalstoffenbelasting op verbranden van huishoudelijk restafval en grof huishoudelijk restafval is in het tarief afvalstoffenheffing opgenomen.

Uitvoering gezondheidsbeleid 2014- 2017

We willen dat alle inwoners van Dronten zolang mogelijk gezond blijven, hiertoe creëren we met het gezondheidsbeleid randvoorwaarden. Concrete uitwerking van gezondheidsbeleid vindt plaats in aanpalende beleidsvelden. In 2016 wordt er specifiek ingezet op de realisatie van het versterken van de zorgketen rond de dementie. In 2015 zijn we gestart met extra aandacht en acties gericht op alcoholmatiging, in 2016 worden deze aandacht voortgezet, maar gaan we ook extra inzetten op het terugdringen van drugsgebruik.